In mijn coachingspraktijk komen onderstaande gedragingen en communicatie vaak aan de orde. Door inzicht in jezelf te krijgen en echt te durven kijken hoe je dingen doet, kun je een stap maken in je ontwikkeling en groeien. Je komt dichterbij jezelf te staan én het geeft de mogelijkheid tot verdieping van je relaties.
1. Wees zelf je eigen startpunt in het leven
We hebben soms de neiging om het startpunt bij de ander neer te leggen. We denken bijvoorbeeld, als de gelegenheid zich voordoet, ga ik iets aankaarten waar ik last van heb of vertellen dat ik verliefde gevoelens heb.
Je kunt dit ombuigen door zelf de gelegenheid te creëren met iemand. Je zegt bijvoorbeeld tegen de ander dat je het fijn zou vinden als diegene even tijd vrijmaakt om iets te bespreken.
Cruciaal is is dat jij je eigen gevoel serieus neemt, dat dat gevoel er mag zijn én dat je je eigen impuls voelt. Hoe de ander vervolgens reageert en je ontvangt heb je geen invloed op. Wat het natuurlijk spannend maakt, maar geen afbreuk hoeft te doen aan je eigen gevoel. Jij blijft iets lastig vinden of die verliefdheidsgevoelens zijn er nu eenmaal, onafhankelijk van de reactie die je erop krijgt.
Door zelf steeds meer startpunt te worden van je eigen leven, geef je je zelf ruimte voor 2 dingen én groei je in het volgende:
- Je komt meer in je eigen creërende kracht
- Je gevoel mag er zijn en je volgt steeds meer de impulsen van binnenuit, waarmee je authentieker wordt
2. Onderzoek waar iets eigenlijk begon en krijg dit steeds meer door
Je komt bijvoorbeeld met lading ergens binnen, aangezien je een tijd daarvoor je ergerde aan een opmerking of iets wat je zag of hoorde kwam hard bij je binnen. Dit kan van alles zijn, waar je niet altijd zicht op hebt. Het hoeft ook niet te maken hebben met de persoon die je toevallig treft en die de lading op zijn bord krijgt.
Je bent bijvoorbeeld gefrustreerd, omdat je op je werk je voor een karretje hebt laten spannen voor een vervelend klusje (en dit hebt laten gebeuren). Eenmaal thuis krijgt je partner de volle laag, die net iets verkeerds zei.
Door dit te onderzoeken (en het kan heel subtiel zijn, iemand die net ervoor over jouw grens is gegaan), krijg je inzicht en kun je dit toe-eigenen. De persoon die de volle laag van je kreeg, kun je excuus aanbieden en eventueel uitleggen wat er aan de hand is. In plaats van de ruzie kant op te gaan, geeft het een mogelijkheid voor een verdieping in je relatie en nodig je de ander uit om ook echt te komen.
3. Krijg inzicht in passieve agressie
Passieve agressie hebben we allemaal veel mee te maken en kan een vernietigende werking hebben. Passieve agressie geeft lading op wat je zegt en doet én komt altijd aan de overkant aan. Je gooit bijvoorbeeld net de koelkast even te hard dicht om te laten merken dat je het er niet mee eens bent. Je laat het de ander voelen dat jij niet blij bent.
Of je zegt iets niet vrij en met lading. De ander wordt dan al weggezet en er is geen open gesprek meer mogelijk. Let bijvoorbeeld op je ogen bij jezelf of de ander, hoe kijk jij? Is in je blik je oordeel al zichtbaar? En met je stem en toonhoogte kun je heel veel laten blijken wat jij tussen de regels door van iets vindt.
Door zicht te krijgen op wanneer jij of de ander passieve agressie in de communicatie verbaal of non verbaal gebruikt, kan je heel veel winst opleveren. Het geeft de mogelijkheid om hier voorbij te komen en echt de ander te horen (en gehoord te worden) en geeft de kans op diepere verbindingen.
4. Heb de bereidheid om te kijken wat er onder een conflict of patroon zit
Durf te vinger naar jezelf te doen in plaats van naar de ander. Waarom krijg jij bijvoorbeeld vlucht neigingen in je liefdesrelatie? Makkelijkste is te wijzen naar de ander en kritiek te hebben, maar misschien heb jij zelf wel wel moeite met binding en intimiteit en vind je het diep van binnen heel spannend om jezelf te geven.
Door dit te onderzoeken en toe te eigenen en vervolgens het gevoel toe te laten, kun je een draai maken en voorbij het patroon komen. Dit levert je zelfinzicht op, geeft de mogelijkheid tot groei en je begrijpt jezelf meer. De verbinding met jezelf wordt sterker én daardoor ook met de anderen om je heen.
In plaats van jezelf of de ander te veroordelen, is het van belang hierin mild te zijn en met compassie naar jezelf en de ander te kijken. We zijn allemaal onderweg op ons pad en leren door te ervaren en echt te durven kijken wat er gebeurt.