Iedereen maakt dingen mee op zijn of haar pad. Heftige gebeurtenissen die impact hebben op dat moment én je ook beïnvloeden in hoe je in het leven staat en op wie je bent.
Dit kunnen gebeurtenissen zijn in je jeugd, zoals een scheiding van je ouders of een periode op school die moeilijk is geweest. In je volwassen leven kan dit een ziekte of sterfgeval dichtbij zijn, een burn-out, een partner die je verlaat, een ontslag op je werk of een coming out.
Zo’n gebeurtenis kan leiden tot een identificatie, zoals bijvoorbeeld ook met een beroep, die je op een bepaald moment (gedwongen) achterlaat. Of je hebt een idee over jezelf (die ook door een gebeurtenis getriggerd kan zijn), dat je verlegen bent, egoïstisch of niet houdt van uitgaan. Waarbij het de vraag is, of dit echt klopt en altijd opgaat.
Door deze gebeurtenissen ontstaat er een verhaal over jezelf, wie je bent of eigenlijk, over wie je denkt te zijn mét de bijbehorende aannames over jezelf. Wat er kan gebeuren is dat je dit verhaal meeneemt in de verbindingen en de dingen die creëert en aangaat.
Je bént niet je verhaal
Om je echt vrij te bewegen in je leven en te zijn wie je werkelijk bent, is het essentieel voorbij dit verhaal te komen. Je bént niet die gebeurtenissen. Wie je werkelijk bent ligt op een dieper vlak. Om daar te komen is het van belang je gebeurtenissen goed in kaart te hebben en deze ook te verwerken.
Ook loopt daar parallel aan, dat je aannames over jezelf opnieuw toetst. Klopt het wel dat je iemand bent, die wat zwaar of zoekend in het leven staat, snel geïrriteerd is óf zat er iets jou dwars, Het kan zijn dat je dingen gecreëerd hebt, die niet zo goed bij je passen, zoals een werkkring of partner, waardoor er een bepaalde aanname over jezelf ontstaat.
Door de pijn, het verdriet en de boosheid van die vroegere gebeurtenissen heen gaan, werkt helend en bevrijdend. Om dit echt goed te verwerken heb je een wetende getuige nodig. Dit is iemand die zonder oordeel naar je luistert en je ontvangt in wat er in je leeft. Dit kan een hulpverlener zijn of iemand dichtbij waar je je veilig bij voelt. In het echte contact en aanwezigheid van de ander kan genezing plaatsvinden.
Het verhaal over jezelf loslaten
Dan komt er een moment dat je het verhaal van je af kunt schudden. Wat er gebeurd is, heeft een plek gekregen. Je ervaart dat je het verhaal over jezelf mag loslaten, waardoor je dichter bij jezelf komt. De aannames over jezelf gaan ook wat meer naar de achtergrond. Je gaat meer samenvallen met wie je werkelijk bent. Je wordt meer authentiek. Vanuit daar kun je ook de ander echt ontmoeten en kunnen er diepere en meer bevredigende verbindingen ontstaan.
Een voorbeeld uit de praktijk
Sanne is in haar jeugd veel ziek geweest en ook als volwassene heeft ze veel geworsteld met psychische klachten en ze is een periode opgenomen geweest. Dit is voor haar lange tijd een beladen onderwerp geweest en het heeft haar ook gedefinieerd.
Haar verhaal over haarzelf is dat ze ‘Sanne is met psychische klachten, worstelend met het leven en met een opname in een inrichting’. Zo ervaart ze zichzelf en ze neemt dit verhaal ook mee in alles wat ze onderneemt en in de verbindingen die ze aangaat.
Ze heeft ook een aantal aannames over haarzelf, zoals dat ze zwaar op de hand is, niet zo sociaal en weinig actief is.
Ze zoekt hiervoor hulp bij diverse hulpverleners en begint met vrienden te praten over hoe deze periode voor haar geweest is. Zo krijgt ze zicht op haarzelf en haar patronen en ze begint emoties te voelen.
Na een periode voelt ze dat het verhaal wel rond is en merkt ze dat ze het wil en kan loslaten. Ze ervaart dat ze meer is dan haar verhaal over zichzelf en laat een aantal aannames over haarzelf los. Ze merkt dat ze meer kan ontspannen en meer gewoon kan zijn. En ze merkt dat ze in contact met anderen meer haarzelf kan en durft te zijn. Dit heeft een grote positieve impact op haar leven.