7 tips voor een sterkere zelfregulatie, die je vrijer en onafhankelijker maken

tips voor zelfregulatie

In deze blog over het stimuleren van je eigen zelfregulatie ga ik in op:

  • Wat is zelfregulatie?
  • Hoe werkt zelfregulatie bij volwassenen?
  • Wat gebeurt er als de zelfregulatie van emoties niet goed loopt?
  • Hoe stimuleer je meer zelfregulatie?
  • 7 tips om je zelfregulatie te stimuleren die je krachtiger maken

Wat is zelfregulatie?

Zelfregulatie betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag en emoties en deze zelf kan dragen of verwerken.

Wat veel gebeurt en wat iedereen weleens doet, is dat je je reguleert via de ander. Dit houdt in dat je frustratie en spanning (veelal onbewust) via de ander hoopt kwijt te raken. Dit kan een partner zijn, iemand in je gezin, je collega, maar ook een willekeurig iemand. Het is dan alsof je via een omweg/loop met een ander wat ontlaadt.

Als de zelfregulatie niet goed loopt, kun je dit zien als een overdruk, die via het contact met iemand anders ontladen wordt. Hierbij kun je afwisselend diegene zijn die de druk moet kwijtraken óf je bent diegene die de druk en spanning op zich af krijgt en over je heen krijgt. In deze blog ga ik dieper erop in hoe de zelfregulatie bij volwassen werkt en geef ik tips hoe je je eigen zelfregulatie kunt stimuleren en positief kunt veranderen.

Hoe werkt zelfregulatie bij volwassenen?

Gedurende de dag (en gedurende je leven!) word je geraakt en gebeuren er dingen die frustreren, dit is niet te vermijden. In hoe je ermee omgaat heb je wel een keuze. De eerste stap om dit te veranderen, is als volwassene bewustzijn erop te krijgen wat er precies gebeurt bij je zelfregulatie

Hoe gaat de zelfregulatie van emoties mis?

Je spanning is gedurende een dag opgelopen en eenmaal thuisgekomen reguleer je je via je partner. Je hebt een kort lontje en reageert fel of je trekt je juist terug. Je partner reageert hier ook weer op en de kopstoten (de verwijten) beginnen, wat een negatief veld creëert. In het klein is dit eigenlijk de start van een oorlog.

Uitingen van emoties reguleren via de ander kunnen heel subtiel zijn (en soms niet herkenbaar als een ongezonde regulatie van emoties!) en zijn bijvoorbeeld:

  • Manipuleren
  • Roddelen
  • Zwijgen
  • Controleren
  • Domineren 
  • Afhankelijk opstellen

In al deze gevallen heb je van binnen een frustratie, onvrede, emotie of spanning opgebouwd en deze wil je kwijt. Dit gebeurt actief of passief; dat doe je door iets van de ander te willen, te eisen of je laat de ander iets voelen. De ander reageert op de energie die er is en reageert daar weer op. Dit gebeurt vaak op een onbewust nivo. 

Wat gebeurt er als de zelfregulatie van emoties misgaat?

Hoe kan het dat de zelfregulatie van onze emoties zo vaak via de ander gaat? We zijn collectief meer in ons denken en in ons hoofd aanwezig in plaats van in ons lijf, en daar is de bron voor de overdruk, die we vervolgens kwijt moeten raken. Als je meer en dieper in je lijf bent en ‘gewoon’ aanwezig bent, zoals kinderen van nature zijn, loopt de overdruk niet zo op. Het is ook voor ons als volwassene onze natuurlijke staat om meer aanwezig te zijn in ons lichaam. Dán hebben we meer contact met onze eigen gevoelens en impulsen.

Dan komt gelijk de vraag op waarom we dit niet meer doen? Dit heeft onder andere er mee te maken dat we pijn vermijdend zijn, en meer contact met onze gevoelens, betekent ook de pijnlijke gevoelens meer gaan voelen. We zijn in de huidige maatschappij meer gericht op  een quick fix en doorgaan. Er is eigenlijk geen ruimte voor pijn en we moeten door.

Ook vermijding van confrontatie (en de harmonie willen bewaren) is een mechanisme die maakt dat we de spanning intern laten oplopen. Onvermijdelijk is dat deze opgebouwde spanning ergens er een keer uit moet.

Hoe stimuleer je meer zelfregulatie?

Als je je eigen zelfregulatie wilt stimuleren is de eerste stap bewustzijn erop te krijgen hoe dit bij je werkt. Krijg ook inzicht in hoe dit werkt in het relateren met andere mensen. Wat doe je zelf en wat laat je (nog) gebeuren?  

Het is vooral belangrijk dat je zelf de verantwoording neemt voor je eigen regulatie. Voel je dat je spanning is opgelopen, ga dan iets doen waardoor deze lading afneemt. Je kunt bijvoorbeeld iets schrijven of even een blokje omlopen. 

Heb je contact met een ander, dan kun je het volgende doen:

  • Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je je gespannen voelt of verdrietig en of dat er gewoon even mag zijn.
  • Als er net iets gezegd of gebeurd is, wat je geraakt heeft, dit uiten.
  • Ook kun je als iemand dichtbij je staat vragen je even vast te houden.

Het verschil met (onbewust) je lading/spanning naar de overkant brengen, is dat je er verantwoording voor neemt als volwassene én je houdt het bij jezelf. De ander heeft nu ook een keuze in wat hij of zij wil geven of doen in plaats van dat die ergens in gezogen wordt.

Ook is meer zakken in je lijf oftewel meer lichaamsbewustzijn nodig om jezelf meer te gaan reguleren. Je maakt connectie met je eigen bron van vitaliteit en komt dan automatisch uit bij je eigen ontspanning. 

Als je zelfregulatie gestimuleerd wordt en je dit beter kan, word je onafhankelijk van de ander en krijg je meer contact met je eigen bron en je zogenaamde eigen zijnskwaliteiten, zoals: 

  • veiligheid
  • vitaliteit
  • creativiteit
  • speelsheid

Grote voordeel is dat je jezelf reguleert, je ervaart niet meer die overdruk, waardoor je altijd een ander nodig hebt om je te reguleren. Je komt dichterbij je zelf te staan.

Ook worden je contacten anders. Doordat je je eigen druk reguleert en hiervoor verantwoording neemt, is er meer ruimte om echt een verbinding met de ander aan te gaan. Elkaar echt te zien en te delen. Je zult zien dat je contacten anders worden en zich gaan verdiepen. 

7 tips om je zelfregulatie te stimuleren

Hieronder geef ik 7 tips die je zelfregulatie stimuleren en je krachtiger maken:

  • Krijg bewustzijn erop hoe dit bij jou werkt en wat er gebeurt in het contact met anderen.
  • Kijk wat voor jou helpt om je zelf te reguleren. Dat kan een wandeling zijn, iets schrijven, muziek luisteren, iemand bellen waarbij je bijvoorbeeld aangeeft dat je even vast zit.
  • In mijn blog, geef ik een aantal tips voor meer lichaamsbewustzijn: Een sterke body-mind connectie voor een krachtige zelfregulatie bij volwassenen.
  • Ook is ‘to slow down’ een goede tip. Ga wat langzamer praten en bewegen, waardoor je ook minder in je hoofd komt en meer in je lijf.
  • Het kan zijn dat je nog onverwerkte pijn en trauma in je draagt, deze moet doorvoelt worden, om te kunnen ‘zakken’. Life coaching kan hierin heel helpend zijn.
  • Als het gebeurt, dat je bewustzijn erop hebt, dat je je reguleert via de ander, kun je hierop terugkomen en dit toe-eigenen én verantwoordelijkheid voor nemen. Je kunt aangeven dat wat jij deed niet klopte en je excuus aanbieden. Hiermee ontstaat er direct een ander veld.
  • Als je doorhebt, dat de ander zich via jou wil reguleren, kaart dit dan aan. Ook als je het nog niet goed kunt verwoorden, kun je aangeven dat er iets voor jou niet klopt. Opstappen en (tijdelijk) weggaan uit een ongezond veld is ook een optie.

Wat kan ik voor je betekenen als life coach?

Al mijn coach gesprekken gaan erom dat je beweegt van het donker naar licht. Hoe kom je door bewustzijn meer thuis bij jezelf. Dit doe je door echt te kijken wat er in de diepte onder je patronen zit en de vinger naar jezelf te doen in plaats van naar de ander. 
Dit maakt je onafhankelijk, autonoom en vrij. Je gaat steeds meer het leven leven waar je naar verlangt én dat doen waarvoor je hier bent.

Ik start altijd met een kosteloos oriënterend online gesprek om te bespreken wat ik voor je kan betekenen. Neem contact met mij op om een afspraak in te plannen.