In deze blog ga ik dieper erop in hoe je ervoor zorgt dat je goed bij jezelf blijft in relaties en in gesprekken. Ik beschrijf 4 valkuilen, waardoor je de neiging kunt krijgen bij jezelf weg te gaan en niet te doen wat jij echt wilt.
De 4 valkuilen die ik bespreek zijn:
- Hoe blijf je goed bij jezelf als anderen hun mening geven?
- Hoe blijf je goed bij jezelf als er collectief trauma speelt?
- Hoe blijf je goed bij jezelf en besef je dat iets bij een ander hoort?
- Hoe blijf je goed bij jezelf en leef je niet het verhaal van een ander?
Wat betekent goed bij jezelf blijven?
Wat betekent eigenlijk goed bij jezelf blijven? Het betekent dat je niet aan jezelf voorbijgaat en bij keuzes aan jezelf denkt. Ook dat je dingen doet die goed voor jou zijn. Ongeacht wat anderen ervan vinden of je het afraden.
Hoe blijf je goed bij jezelf als anderen hun mening geven
Hoe blijf je goed bij jezelf in gesprekken en relatie met anderen? Als je iets aan anderen vertelt, waar je mee zit, geeft die ander vanuit zijn of haar eigen ervaring een mening of visie. Over dezelfde issue kunnen verschillende mensen dan hele andere opvattingen hebben. Vaak gaat de mening ook gepaard met een bepaald gevoel. Je moet iets bijvoorbeeld echt doen of juist uitkijken en vooral niet doen. Logisch dat dit iets met je doet en het je beïnvloedt.
Ondanks de goede intenties die er wellicht onder zitten naar jou toe, is het goed om te bedenken dat uiteindelijk deze feedback of meningen vooral iets zeggen over de ander. Daarbij speelt ook dat de ander maar een stukje ziet, en niet de hele ijsberg onder de zeespiegel. Dáár zit alle informatie en gevoelens die voor jou belangrijk zijn. Waarom jij die cursus wil doen, is misschien omdat jij zoiets al heel lang wilt, of die partner lijkt op het eerste gezicht niet bij jou te passen, maar diegene maakt jou wel heel blij of je voelt je geliefd.
Je wordt gespiegeld in alle meningen
Wat er op een diepere laag ook gebeurd, is dat het zo kan zijn dat je gespiegeld wordt in alles wat je zelf vindt of bang voor bent. Jij wilt bijvoorbeeld heel graag een bedrijf opzetten. De één zegt bijvoorbeeld dat er al zoveel in die branche zijn en dat het heel lastig gaat worden ertussen te komen en een ander is enthousiast en zegt dat het je vast gaat lukken. Dit kunnen de verschillende deelstukken zijn die ook in jou leven en die je terug gespiegeld krijgt in de verschillende mening die tegen je verteld worden.
Hoe blijf je goed bij jezelf als er collectief trauma speelt?
Ook deze valkuil heeft ermee te maken hoe je goed bij jezelf blijft in gesprek en relatie met anderen. Je zoekt bijvoorbeeld een huis en krijgt terug dat dit heel moeilijk is. Die en die zoekt ook een huis en is hier al tijden mee bezig en dat lukt niet.
Als heel veel mensen iets moeilijk vinden, kan er ook sprake zijn van een zogenaamd collectief trauma. We raken eigenlijk min of meer allemaal wat in paniek over iets en voeden elkaar hierin. Iedereen weet wel een voorbeeld en de media doet er een schepje bovenop en versterkt het gevoel.
Het is dan heel goed je dit te beseffen en je hiervan dit te distantiëren. Dat betekent niet dat je niet weet dat dit gaande is en dit het speelveld is, maar meegaan in de paniek is niet dienend voor je. Jij gaat je eigen weg en in die paniek gezogen worden, geeft jou slapeloze nachten. En zuigt vaak alle energie bij je weg.
In een familie opstelling kun je letterlijk dit collectieve trauma loskoppelen van jou en daarmee bij jouw eigen pad blijven en terug naar jouw essentie gaan van vertrouwen.
Hoe blijf je goed bij jezelf en besef je dat iets bij een ander hoort?
Hoe blijf je goed bij jezelf, ook in gesprek en relatie met anderen? Iemand wil iets heel graag en dit beïnvloedt jouw keuze. Iemand wil bijvoorbeeld heel graag dat jij een dienst afneemt of een bepaalde activiteit samen doen. Het is dan een dunne lijn tussen je uitgenodigd voelen en dat er een appèl op je gedaan wordt.
Dit is op een diepere laag vaak heel helder voelbaar; je voelt de intentie erachter van de ander en of die vrij is. Om goed bij jezelf te blijven is het aan te raden hier bewustzijn op te krijgen. Je kunt het ook eventueel benoemen en aangeven dat je merkt dat de ander het heel graag wil, dan koppel je het los van jou. Wat je wilt voorkomen is dat jij iets gaat doen, omdat die ander dat graag wil en jij eigenlijk niet. Als je bijvoorbeeld merkt dat jij (uitgebreid) aan het uitleggen bent, waarom jij iets niet wilt, is dit vaak gaande.
Je blijft goed bij jezelf als je niet het verhaal van een ander leeft
Ook deze valkuil speelt in relaties en in gesprek met anderen: hoe blijf je bij jezelf en voorkom je dat je het verhaal van een ander gaat leven. Oftewel je neemt de mening van een ander zo serieus, dat je ernaar gaat leven en dat het jouw verhaal en waarheid wordt.
Dit speelt bijvoorbeeld bij professionals. Als een arts een bepaalde diagnose en een bepaalde behandeling aangeeft heb je de keuze dit te volgen of niet. De diagnose kun je aannemen, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor de behandeling op zoek te gaan naar iemand die een alternatief biedt, wat beter bij jou past. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een arts slaappillen suggereert en jij de keuze maakt een alternatief hiervoor te vinden. Zo blijf je aan het stuur zitten van jouw leven en leef je niet het verhaal van een ander.
Wat kan ik betekenen als lifecoach?
In al mijn coachwerk werk ik met jou van het donker naar het licht. Je kunt er niet omheen om ook zicht en bewustzijn te krijgen op je schaduwkanten. Waar heb jij nog (oude) pijn of zijn er belemmerende patronen die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit of je niet vrij voelt. Door dit door te werken, word je heel en kom je echt thuis in jezelf.
Ik start altijd met een kosteloos oriënterend gesprek van een half uur, waarin ik met jou bespreek wat ik kan betekenen en hoe een coachtraject er uit gaat zien. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.