In mijn coachings praktijk en om me heen, hoor ik mensen regelmatig zeggen dat ze hebben moeten leren om nee te zeggen. Nee, tegen bepaalde mensen, klanten of klusjes. Reden is vaak dat het negatieve energie geeft.
Leren begrenzen en goed en duidelijk begrenzen is essentieel om je goed te voelen en geen energie te lekken. Én wat daarbij net zo belangrijk is, is leren ja te zeggen. En daarmee bedoel ik díe dingen te doen die je goede energie geven. Waar je blij van wordt en die je voeden.
Ja zeggen tegen dat wat betekenis voor je heeft
Ook is het zo dat vanaf een bepaalde leeftijd meer gaat meespelen dat wat je doet ook betekenisvol is. Zingeving wordt dan belangrijk. Dit kan gaan om iets wat je in je werk doet of vrije tijd. In mijn coachingswerk kwam ik bijvoorbeeld tegen dat een vrouw kleding naaide en ging wandelen met een ouder iemand, die haar hulp echt nodig had en dit erg waardeerde. Dit gaf haar veel voldoening.
In onze drukke maatschappij én in onze cultuur lijkt tegenwoordig de nadruk te liggen op leren nee zeggen, terwijl de ja tegen dingen en mensen minstens zo belangrijk is.
Ja zeggen tegen dat wat je voedt
Jan Bommerez, traumaexpert zegt hierover dat bij een burn-out / stagnatie het niet alleen belangrijk is te begrenzen en dingen te laten, maar vooral die dingen te doen die je goede energie geven. En dat het missen hiervan, ook de burn-out mede veroorzaakt kan hebben.
Een mooie uitspraak in deze context is van schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, die zegt dat het een idee is een periode te leven met dit uitgangspunt ‘Wees dwaas genoeg om overal ja op te zeggen’. Met als gevolg dat je hele verrassende nieuwe prikkelende dingen mee kunt maken.
Betekent natuurlijk niet dat je niet meer moet begrenzen, maar dat je er bewust van wordt dat je bijvoorbeeld de neiging hebt om veelal iets niet te doen, door bijvoorbeeld geen tijd of dat je moe bent. Dan kun je ervoor kiezen om toch op het voorstel van de ander in te gaan.
Wat kan life coaching betekenen?
In mijn life coaching sessies staat de beweging van donker naar licht centraal. Wat wil gezien en vooral gevoeld worden en uit de schaduw komen? Dit maakt je heel en stromend en je komt thuis bij jezelf.