Rouw echt aankijken bij je verlies, hoe doe je dat?

rouw bij verlies

In mijn coach praktijk komt het thema verlies en rouw regelmatig voorbij. Wat is rouw? Rouw is het verwerken van een groot verlies. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een overlijden van een dierbare, verlies van een werkkring of de breuk bij een liefdesrelatie. 

Wat essentieel is, is om de pijn van het verlies te durven voelen en te doorleven én weer verder te gaan met je leven. Wat je kan steunen is de visie op rouw van de Amerikaanse psychiater William Worden. Hij heeft een theorie over rouw ontwikkeld, die heet ‘rouwarbeid’, waarbij je actief aan de slag gaat met 4 zogenaamde rouwtaken

Wat is traumatische rouw?

Wat vaak gebeurt is dat er bij een verlieservaring ook oude pijn los kan komen. Deze pijn is in het verleden onderdrukt en wil ook gevoeld worden. Essentieel is dat deze pijn ook ruimte krijgt. Er kan dan sprake zijn van van traumatische rouw.

Het kan heel pittig zijn, om deze emoties toe te laten, maar van het onderdrukken van pijn kun je letterlijk ziek worden én je kijkt niet echt het leven aan. Je kunt in een afvlakking van emoties terechtkomen, waarbij alles ogenschijnlijk wel lijkt te lopen, maar je niet meer echt voelt, een depressie ligt dan op de loer.

Rouwtaken in plaats van rouwfases

De rouwfases, die algemeen bekend zijn, verschillen van de rouwtaken, aangezien de rouwfases impliceren dat tijd eigenlijk haar werk doet en dat dingen vanzelf overgaan. Bij de rouwarbeid kom je echt zelf in actie

Het mooie van de rouwtaken is ook het perspectief wat er is. Na het echt aankijken en doorleven van de pijn, komt er aanpassing aan de nieuwe realiteit. Er komt langzamerhand ruimte voor opnieuw leren genieten en er is echt plek voor je herinneringen.

Essentieel is dat je niet te snel doorgaat, want de rouw kan dan gaan sluimeren en een burn-out ligt dan op de loer. Door jezelf niet te forceren, ontstaat ook op een natuurlijke manier de ruimte om in beweging te komen en de draad weer op te pakken.

Wat is rouwen en hoe doe je dat?

Rouwen, hoe doe je dat? Je kunt hiervoor de 4 rouwtaken als richtlijn gebruiken, dit zijn:

  • Zien dat er een verlies is geleden en ook voor jezelf helder krijgen hoe dit heeft kunnen gebeuren.
  • De pijn voelen en doorleven, zoals verdriet of woede. Vaak komt er hier ook oude pijn los, wat raakt op het gevoel van verlies. Vooral als je in de diepte een hartsverbinding met elkaar gehad hebt, wat je ook geopend heeft, kunnen er onverwerkte emoties loskomen.
  • Aanpassen aan de nieuwe realiteit 
  • Herinneren en weer opnieuw kunnen genieten

Rouw bij het verbreken van een relatie

Ook bij het verlies van een liefdesrelatie speelt er rouw. Voorbeeld van de rouwtaken bij het verlies van een liefdes relatie zijn: 

  • Zien dat de liefdes relatie over is en jullie niet meer samen zijn. Ook is het belangrijk dat je zelf antwoord krijgt op de vraag wat er aan de hand is en wat heeft geleid tot de relatiebreuk.
  • De pijn voelen van het gemis en het verdriet toelaten van de pijn niet meer in elkaars leven te zijn. Het wegvallen van het samen plannen maken of een toekomst samen te hebben. In deze fase is het belangrijk om een basis te creëren in zelfzorg, zoals in kleine dingen dat je je huis opgeruimd houdt, gezond eet en elke dag even naar buiten gaat en beweegt. Ook je verhaal vertellen aan anderen is belangrijk, ook al zeg je alleen dat je verdrietig bent. Bij intieme vrienden kun je je verhaal vertellen over de breuk.
  • Je leven zonder partner beginnen vorm te geven. Je gaat bijvoorbeeld alleen op pad in het weekend of je bedenkt je eigen routine in het wakker worden alleen in de ochtend of bij het slapen gaan. Of je boekt bijvoorbeeld alleen een vakantie of je gaat actief aan de slag met een personal coach. 
  • Herinneren en weer opnieuw kunnen en mogen genieten. Je geniet van een dagje uit met vrienden of van alleen op een terrasje zitten met een cappuccino. De herinneringen aan de relatie die voorbij is mogen er zijn, ze poppen op en dat is ok.  

Wat kan life coaching betekenen?

In mijn life coaching sessies kijk ik altijd met je wat er op een diepere laag speelt. Het kan bijvoorbeeld zijn er nog onverwerkte rouw is. Essentieel is dat deze rouw gevoeld mag worden. Pas als dat uit de schaduw mag komen, voel je je weer ‘heler’. In de life coaching sessies bewegen we altijd van donker naar licht. Door heel te worden, kom je meer thuis bij jezelf en wie je werkelijk bent.

Ik start met een online oriënterend gesprek waarin we de mogelijkheden bespreken.