Ik voel me zo moe. Oorzaken en wat je kunt doen bij vermoeidheid – Lifecoaching

Moe - Life coaching

Ik voel me zo moe, heb geen energie, voel me futloos en heb nergens zin in, zijn veelgehoorde klachten van mijn coach klanten. Als ik doorvraag, is het veelal een moeheid die dieper gaat en er al langere tijd is en vaak gaat om een chronische moeheid. Een gevoel van te weinig energie hebben en uitgeput zijn. 

Te weinig energie hebben en langdurige vermoeidheid is ontwrichtend. Je kunt niet doen wat je wilt doen. Je werkt loopt misschien moeizaam en je sociale contacten onderhouden zie je eigenlijk ook tegenop. In deze blog ga ik in op de psychische componenten van waarom je moe kunt zijn. Ook kun je winst halen door op onderstaande mogelijke oorzaken te letten. 

In mijn life coaching gesprekken ga ik dieper in op het gevoel van moe-zijn, wat mogelijke oorzaken zijn en wat je kunt doen bij vermoeidheid.

Hierbij is mijn uitgangspunt dat onze natuurlijke staat een gevoel is dat je voldoende energie hebt. En dat er naast fysieke redenen (zoals een ziekte), ook psychische en gedragsfactoren zijn, die je moeheid en vitaliteit beïnvloeden. 

In deze blog bespreek ik mogelijke oorzaken van vermoeidheid en wat je kunt doen bij vermoeidheid:

  • Ik ben zo moe – zeg je voldoende nee?
  • Wat je kunt doen bij moeheid: zet je zelf op nummer 1
  • Een oorzaak van moeheid is onverwerkt trauma 
  • Wat te doen bij moeheid: navigeer naar dat wat je voedt 
  • Wat te doen bij moeheid: stap niet over je gevoel heen

Ik ben zo moe – zeg je voldoende nee?

Een belangrijke oorzaak van moeheid en of je je energie goed bij jezelf houdt is of je voldoende begrenst, oftewel nee zegt. Word jij bijvoorbeeld regelmatig in dingen of activiteiten gezogen die je eigenlijk niet wilt? Er kan schuldgevoel spelen en ook kun je een druk voelen om iets toch te doen, wat je liever niet wilt. Gevolg is dat je direct energie verliest en leegloopt. 

Er kunnen dieperliggende patronen zijn waardoor je het moeilijk vindt om nee te zeggen. Je voelt je bijvoorbeeld altijd erg verantwoordelijk voor anderen. Ook kunnen er innerlijke kind stukken spelen, bijvoorbeeld het gevoel dat jij altijd wat harder moet lopen, extra je best doen om liefde te krijgen. Dit uit zich bijvoorbeeld in iets voor een ander te doen. 

Wat kun je doen als je moe bent door onvoldoende nee zeggen? In life coaching sessies onderzoek ik met jou wat zich onder de oppervlakte afspeelt, zodat je van binnenuit een andere beweging kunt maken.

Zelfliefde is het keyword om je energie meer bij jezelf te houden. Wees lief voor jezelf en als je echt te moe bent om ergens heen te gaan of je huis schoon te maken, doe het dan niet. Gun jezelf die ontspannen avond alleen op de bank met een boek of een mooie film. 

Ook hier kunnen patronen en innerlijke kind stukken onder de oppervlakte spelen, die maken dat je zelfwaardering laag is. Je kunt bijvoorbeeld de neiging hebben het anderen naar de zin te maken en jezelf te vergeten. Als je op een diepere laag duidelijk krijgt wat er onder je gedrag zit, helpt dit je vaak om dingen echt anders te doen

Een oorzaak van moeheid is onverwerkt trauma 

Op een diepere laag kan het zijn dat je nog pijn meedraagt uit je verleden. Dit kan diep in je systeem zitten en kost je energie. Alleen al de pijn eronder houden, kost je energie. Andersom als je zaken echt durft aan te kijken en de pijn, zoals verdriet of woede, durft te doorvoelen, gaat je energie weer beter doorstromen en word je vitaler. Geblokkeerde gestagneerde energie is een oorzaak voor vermoeidheid. In deze blog kun je meer lezen over mijn visie op trauma.

Wat te doen bij moeheid: zorg dat geven en ontvangen in balans is

Alleen maar geven en niet durven of kunnen ontvangen, maakt dat je leegloopt. Je bent bijvoorbeeld altijd bezig met de ander, iets regelen of oplossen of klaarstaan voor anderen en je vergeet jezelf. Vaak speelt dan ook mee dat echt kunnen ontvangen moeilijk is. Het ontvangstkanaal staat dan niet goed open. En eigenlijk vind je het heel normaal wat je gedaan hebt voor die ander en komt het compliment of de dankbaarheid niet echt binnen.

Beide kanten kan ik met je bespreken in life coaching en met je onderzoeken wat hier in de diepte onder zit. Wat is er bijvoorbeeld gebeurt dat je veel bent gaan geven en pleasen? Wat is het dieperliggende patroon hieronder? En wat maakt dat je niet goed kunt ontvangen? Speelt er angst onder voor het korte lontje van een familielid of ben je iemand aan het redden? Is er bijvoorbeeld een collectieve norm in je ouderlijke gezin dat dit eigenlijk nooit onderling gedaan werd. Er werden bijvoorbeeld nooit complimentjes uitgedeeld. 

Wat te doen bij moeheid: navigeer naar dat wat je voedt 

Het klinkt simpel, ga naar die dingen toe die je energie geven en ga weg van die dingen die je energie kosten. Kinderen doen dat van nature en wij als volwassenen zijn dit veelal verleerd. Je merkt gelijk wie of welke dingen je energie kosten en welke je energie geven. Als deze balans negatief uitslaat kost het je energie en loop je leeg. 

Je hebt bijvoorbeeld te veel dingen die moeten en je niet blij maken en een aantal mensen om je heen die je energie kosten. Dit laatste is bijvoorbeeld doordat geven en nemen niet in balans is of door een negatieve energie. 

Als dit innerlijke kompas niet meer voor je werkt, en je eigenlijk geen zicht meer hebt op wat je blij maakt, kan er sprake van zijn dat de connectie met jezelf verstoord is. Lees meer in deze blog: vind jij het al langere tijd moeilijk keuzes te maken.

Wat te doen bij moeheid: stap niet over je gevoel heen

Je kunt jezelf hebben aangeleerd om heel snel naar je hoofd te gaan op het moment dat er iets vervelends gebeurt. Je drukt dan snel je gevoel weg. Je bent bijvoorbeeld teleurgesteld dat iemand niet komt opdagen op een afspraak of iemand zegt iets vervelends wat jou raakt. 

We kunnen dan de neiging hebben om dit gevoel pijlsnel weg te maken en door te gaan of er niets gebeurd is. Je slikt als het ware je verdriet en woede in. Als je dit langdurig doet, kost het je veel energie. 

Helende beweging is dan om je meer te uiten. Ook al start je eerst ermee het voor jezelf te benoemen en even stil te staan bij je gevoel. Een stap erna is dat je het ook uit naar een ander. Doe je dit steeds meer op het moment zelf dat dit gebeurt, dan blijft je energie goed doorstromen en blijf je vitaler. 

Geven en ontvangen hoort bij de vrouwelijke pool op orde hebben en in deze blog kun je hier meer over lezen: Hoe krijg je je mannelijke en vrouwelijke pool op orde?

Wat kan life coaching betekenen?

In mijn life coaching sessies onderzoek ik met je wat de oorzaken op een diepere laag zijn, waardoor je bijvoorbeeld moe bent of niet lekker in de vel zit. We bewegen in de gesprekken altijd van donker naar licht. Welk schaduwstuk mag gezien en doorvoelt worden, zodat je energie weer beter doorstroomt.

Door te kiezen voor life coaching kies je niet voor een quick fix, maar voor een diepgaande verandering. Hierdoor kom je meer thuis bij jezelf.

We starten altijd met een kort online oriënterend gesprek, zodat we kunnen bespreken wat ik voor je kan betekenen. Neem hiervoor contact met mij op.