Ik wil het anders – maar waar moet ik beginnen? 

ik wil het anders

Wat ik veel zie bij mijn coach klanten en om mij heen is dat je wilt veranderen, maar je weet niet hoe of waar je moet beginnen. Ik krijg dan de vraag: ik wil het anders, maar waar moet ik beginnen? 

In deze blog ga ik in op de behoefte aan verandering, je eigen gedrag veranderen en daarmee je leven veranderen. Hoe pak je dit aan en wat kom je hierin tegen.  

Ik schrijf zowel vanuit klant ervaringen als mijn eigen ervaring.

Je hebt behoefte aan verandering en zit niet lekker in je vel

Je hebt een behoefte aan verandering. Het begint vaak met een onrustig gevoel en je zit niet goed in je vel. Iets houdt je bezig en bezet en je voelt je niet echt meer blij. Je leidt jezelf af, door bijvoorbeeld hard te werken, te sporten, veel te snoepen, veel op je mobiele te zitten, maar op een bepaald moment kom je er niet meer mee weg en weet je dat je wat moet doorbreken. 

Je wilt je leven veranderen en voelt een behoefte aan verandering. Voorbeelden zijn: 

  • Je bent niet gelukkig in je relatie. Je voelt bijvoorbeeld te weinig verbinding. 
  • De relatie met een familielid is erg verslechterd en dit werkt in veel door.
  • Je bent niet gelukkig in je werk. Je wordt bijvoorbeeld te weinig uitgedaagd of je voelt je niet fijn binnen je team en het contact met je collega’s is niet goed.

Je wilt je leven veranderen | Stap 1 je eigen onvrede serieus nemen 

De eerste stap is dat je je onvrede serieus neemt en hierbij stil blijft staan in plaats van het wegmaakt. Realiseer je ook dat aan je onvrede een verlangen gekoppeld is. Bijvoorbeeld:

  • Je bent niet gelukkig in je liefdesrelatie betekent dat je naar een fijne relatie verlangt. Je wilt bijvoorbeeld meer verbinding of meer dingen samen doen of juist alleen.
  • Je bent niet gelukkig in je werk betekent dat je bijvoorbeeld verlangt naar vervullend werk, wat dichterbij jezelf ligt. 

Door dit verlangen helder te krijgen, kan dit je ondersteunen. Door het positief te formuleren kan het ook minder zwaar voor je gaan voelen. 

Je wilt je leven veranderen | Stap 2: Gaan staan en kom in actie

De tweede stap is dat je gaat staan. Je geeft bijvoorbeeld een begrenzing aan en gaat staan voor wat je niet meer wilt én wel wilt en voor wie jij bent. 

Bijvoorbeeld:

  • Je geeft aan je partner aan dat je het zo niet langer wilt, waar je tegen aanloopt en waar je naar verlangt. 
  • Je gaat actief op zoek naar ander werk en solliciteren of je eigen bedrijf opzetten. 
  • Je gaat op zoek naar een andere woning. 

Gaan staan is spannend en heeft te maken met de mannelijke pool in jezelf. Je gaat over tot actie.Lees hier ook meer over mijn blog: je mannelijke en vrouwelijke pool op orde hebben

Ik wil het anders – Hoe houd je het uit in de onzekerheid? 

Als je het gezegd hebt of in actie bent gekomen, betekent dat je het ook moet gaan uithouden met jezelf. De neiging om terug te gaan naar de comfort zone is menselijk en ook begrijpelijk dat dit gebeurt. Je wilt bijvoorbeeld de harmonie weer herstellen in je liefdesrelatie, in je baan blijven of denkt dat je nog wel even kunt blijven waar je woont.

Wees hierin ook niet te hard voor jezelf. Zie dat deze gedachtes er zijn en veroordeel jezelf er niet om. Cruciaal is echter dat je er niet naar handelt en aan toegeeft, wil je echt veranderen. 

De gevoelens van onzekerheid, wanhoop en hoe het verder moet kunnen de kop op steken. Mijn advies is deze toe te laten en ze er te laten zijn. Vaak hebben dit soort gevoelens een piek moment en zakken ook weer weg. 

Wat je kunt doen als gevoelens van radeloosheid of onzekerheid er zijn: 

  • Ga bewegen, wandelen in de natuur of ga sporten
  • Schrijf erover 
  • Reik uit naar anderen bij wie je je verhaal echt kwijt kunt 

Behoefte aan verandering: Kom in je kracht

Je kunt ergens het gevoel hebben dat je slachtoffer bent van de situatie. Jij hebt beter verdiend, een fijnere relatie of werkkring. Onbewust kun je een claim op je omgeving leggen dat anderen het moeten gaan oplossen en jou dus moeten redden.

Deze kan ook andersom werken. Je hebt het gevoel dat jij er helemaal alleen voor staat en het alleen moet doen. Je kunt het gevoel hebben dat niemand er voor jou is en dat je teveel geeft en eigenlijk niets terug krijgt. 

Beide gedragingen zijn 2 kanten van dezelfde medaille. Ze hebben ermee te maken dat je niet goed in je familie systeem staat. In de diepte speelt er een patroon, die maakt dat je in de survival modus bent. Uitdaging is dan in je kracht te komen; én als volwassene je verantwoordelijkheid te nemen. Lees hiervoor mijn blog: hoe vind ik mijn innerlijke kracht.

Ik wil het anders: Omgaan met tegenkrachten

Ongetwijfeld kom je ook tegenkrachten tegen die je ervan weerhouden om te veranderen en om te doen wat jij wilt. Dit kan een tegenkracht in jezelf zijn, maar ook tegenkrachten om je heen. Bijvoorbeeld:

  • Je geliefde biedt tegengas en vindt het eigenlijk allemaal best goed gaan in je relatie.
  • Je familie leden hebben een mening en vinden dat jij in die baan moet blijven, omdat het goed betaald en je het goed voor elkaar hebt. 

Weet dan dat die tegenkrachten er altijd zijn en je ergens ook testen om te blijven staan en ervoor te gaan wat jij wilt of niet meer wilt. Door deze tegenkrachten heen gaan maakt je ook sterker.

Als je het anders wilt zet dan kleine stappen

Ga niet te snel en zet kleine stappen en forceer jezelf niet. Elke stap richting de verandering is meegenomen. Vertrouw erop dat als je blijft bewegen en actie onderneemt, deuren zullen blijven opengaan. 

Als je je leven wilt veranderen heb je moed nodig

Ik las in een artikel van Jan Bommerez dat je moed nodig hebt als je wilt veranderen en het echt anders wilt. 

In mijn coachgesprekken gebruik ik de schaal met emoties van David Hawkins. Alle emoties hebben hierin een frequentie. Dankbaarheid heeft bijvoorbeeld een hogere frequentie dan schaamte of angst. Als je steeds meer opruimt en bewustzijn krijgt in de diepte op je patronen, je trauma’s verwerkt en je innerlijke kindstukken heelt, ga je op een hogere trillings frequentie leven. Je bent dan van binnenuit positiever, onafhankelijk en vindt steeds meer innerlijke rust.

Op de schaal met frequenties is moed een schakelpunt:

  • Bij de emoties en frequenties onder moed is er nog veel sprake van een dader/slachtoffer dynamiek. Je voelt je bijvoorbeeld in de diepte nog slachtoffer (en wil dat de ander het oplost), je vindt het misschien oneerlijk wat jou overkomt en je wijst naar de ander in plaats van zelf in actie te komen. 
  • Kom je hoger op de schaal, dan neem je steeds meer je verantwoordelijkheid. Je gaat als volwassene om met dingen en reageert niet meer vanuit onverwerkte kind en traumastukken.  

Moed is dus essentieel op je pad naar echte verandering. Moed komt van courage en dit is afgeleid van het Latijnse woord Cor, oftewel Hart. Dus bij moed gaat je hart open, oftewel je durft kwetsbaarder te zijn, je gevoelens te laten zien en je hart gaat meer open. 

Wat kan life coaching betekenen?

Life coaching gaat altijd om verandering. Je loopt ergens in vast en in de coaching sessies gaan we van donker naar licht. Je komt hierdoor meer thuis bij jezelf. 

Ik start altijd met een online oriënterend gesprek van een half uur. We kunnen dan bespreken wat ik voor je kan betekenen. Neem hiervoor contact met mij op.