Elk mens heeft behoefte aan verbindingen, we zijn sociale wezens en hebben contact nodig met anderen. Er is niets natuurlijker dan verbinden en toch is dat ook iets wat we heel lastig kunnen vinden.
Verbinden is meer als met anderen samen zijn. Want het tegenstrijdige is dat je je juist heel alleen kunt voelen, terwijl je met anderen bent. Wat speelt er dan en wat is er nodig voor echt relateren en verbinden?
Je kunt je pas verbinden als je je veilig voelt
Als eerste moet je je veilig voelen, bij jezelf en bij de ander. Als je bijvoorbeeld weet dat de ander over andere mensen praat, en dus roddelt, is diegene niet veilig en zul je je er niet bij openen. Want diegene kan ook, zodra jij weg bent, dit over jou doen.
Dit kan ook op een diepere laag spelen, je voelt ergens dat de ander niet veilig is, omdat diegene je bijvoorbeeld bespeelt, manipuleert of niet eerlijk is. Ook kan het zijn dat de ander ‘mooi weer’ speelt en zijn eigen schaduwkanten niet onder ogen ziet. Op een diepere laag kan diegene dan als onecht en onveilig voelen.
Verbinden vraagt om aanwezigheid en nabijheid
Verbinden vraagt om aanwezigheid, nabijheid en dichtbij zijn. Dit kan fysiek dichtbij zijn, maar kan bijvoorbeeld ook via videobellen, waarbij je elkaar ziet en elkaars energie voelt. Het is dan van belang dat de ander er echt is. Als de ander iets aan het doen is of in zichzelf zit (en met zijn gedachten elders), is die er niet echt.
Vaak voel je bij elkaar in de energie of de ander er echt is. In een veilige verbinding kun je dit ook aan elkaar kenbaar maken en elkaar uitnodigen er echt te zijn of te vragen wat er in de weg staat bij de ander om aanwezig te kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wat speelt bij iemand en diegene in energie is teruggetrokken.
Een stapje verder in het verbinden: er ontstaat intimiteitsopbouw
Een stapje verder dan aanwezigheid is met elkaar intimiteit opbouwen. En dat is dat je deelt met elkaar wat er in je leeft. Hiervoor is moed nodig om kwetsbaar te zijn. De norm dat het gezellig en leuk moet zijn, of harmonieus, kan je hiervoor in de weg zitten om te delen dat je bijvoorbeeld opziet tegen je werkweek of tegen een bezoek.
Belangrijk is dan ook dat de ander ontvangt wat er speelt en niet gelijk met oplossingen komt. Ook direct een oordeel erover hebben, maakt dat de ander zich terug kan trekken.
Wat je dan vaak merkt is dat het gevoel er gewoon is en niet groter wordt, juist omdat je het uitgesproken hebt en gedeeld.
Voor verbinden is volwassenheid nodig
Zicht op wanneer je in een innerlijk kind stuk zit of wanneer je als gezonde volwassene achter het stuur zit en reageert, is van belang als je echt de verbinding wil aangaan met elkaar. Je trekt je bijvoorbeeld terug omdat een opmerking je het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent. Dit maakt dat je niet meer echt aanwezig bent en uit de verbinding gaat. Door hier bewustzijn op te hebben en dit zelf te verzorgen, neem je je verantwoordelijkheid en leg je het niet bij de ander neer.
Je innerlijke huiswerk doen versterkt je verbinding
Om de ander te kunnen zien, moet je eerst jezelf helemaal durven zien. Dat betekent ook de schaduwkanten van jezelf; je eigen schaduwwerk is dus nodig.
Voorbeelden van schaduwkanten zijn:
- Je hebt bijvoorbeeld diep in je een slachtofferkant en wil eigenlijk gered worden door de ander en dat de ander het voor je regelt. Als je dit van jezelf weet en hier bewustzijn op hebt, is het niet erg als je dit in het contact inbrengt. Je kunt het dan op tijd weer toe-eigenen en niet de vinger naar de ander doen.
- Je bent altijd de flinke en zorgend en gaat snel over je eigen grenzen heen. Als je dit van jezelf weet en je gaat een keer over je grens, kun je jezelf terugfluiten. Daarmee voorkom je dat je een grens overgaat, je de verbinding met jezelf een stukje verliest en de ander dit uiteindelijk kwalijk gaat nemen.
- Of je hebt bindingsangst of verlatingsangst en weet dit van jezelf. Dan is het onoverkomelijk dat dit ook in het contact de kop op steekt. Als je hierover eerlijk en transparant bent naar jezelf en de ander kun je hier anders mee omgaan.
Wat kan life coaching betekenen?
Om echt te kunnen verbinden met een ander, is het van belang dat de verbinding met jezelf er is. Hierin kan lifecoaching wat voor je betekenen. Wat heb je nog aan te kijken in jezelf en op welke schaduwstukken word je nog teruggespiegeld? In de sessies met mij als coach is er een veilige verbinding, waarin je antwoorden krijgt op deze vragen. Dit zorgt voor een versteviging van de verbinding met jezelf, waardoor de verbinding met anderen ook natuurlijker gaat.